Vad är en molnserver?

Traditionellt, kom webbhotell i två smaker: höga kostnader managed hosting, där du har en egen privat server (en verklig dator!) Tillägnad kör bara din webbplats och dess tillämpningar, och låg kostnad delad hosting, där din webbplats och appar köras på en stor server med ett antal andra webbplatser som drivs av andra människor. Nu finns ett tredje alternativ, ofta marknadsförs som moln värd som din webbplats körs på en virtuell server någonstans upp i molnet; beroende på hur det är konfigurerat kan ett moln server vara en verklig dator, men det är lika sannolikt att vara en del av en mycket större maskin som med andra typer av cloud computing, är poängen att det inte bör roll båda hållen för dig som slutanvändare. Rackspace Cloud Servers, flytande webbens Storm on Demand och Amazons Elastic Compute Cloud (EC2) är tre exempel på denna typ av moln hosting-och det finns många fler.

Ett exempel på molnserver

Så vad är en molnserver som i praktiken? Det är relativt enkelt att registrera sig till molntjänster och se själv. Med Storm on Demand, en av molntjänster jag har använt, du helt enkelt skapa ett faktureringskonto och sedan kryssa för typ av server du vill ha från en lista med vanliga exempel (som löper från 1 GB minne och 1CPU upp till 96 GB minne och 32 processorer ). Då kan du kryssa för ”server image” (i huvudsak det program du vill på servern vid start, inklusive operativsystemet) och ange om du vill ha en hanterad server (där stormen killarna sortera ut operativsystem patchar och så vidare) eller egen hanterad server (där du gör dessa saker själv). Slutligen anger du om du vill att säkerhetskopior av dina data och hur du ska betala för bandbredd (antingen i stora, specificerade block av GB eller per GB används). När det är gjort, du klickar för att skapa server och det är allt ”byggt” för dig, i farten, på bara några minuter.
När servern är skapade, kan du konfigurera den på vanligt sätt (precis som en fysisk server) med program som WHM och cPanel-eller hur du vill. Om du bestämmer dig för att du inte längre vill att din server kan du förstöra det lika lätt, och du bara betalar för vad du har använt (en timtaxa för servern och en per GB kurs för bandbredd). Det är extremt lätt att använda. Även med endast tidigare erfarenheter av delad hosting och ingen erfarenhet alls av att inrätta fristående servrar, jag hade denna webbplats igång på Storm moln server i ett par timmar.
Den lysande sak om ett moln server som Storm on Demand är att du kan skala upp eller ner när som helst genom att helt enkelt gå tillbaka kontrollpanelen och ändra vad du behöver. Plötsligt upptäcker att du behöver fler processorer eller mer minne? Inga problem! Bara markera i rutorna och din server automatiskt konfigureras och arbetar på sin nya spec på några minuter. Det gör molnservrar ett utmärkt val för människor som behöver högsta flexibilitet eller vars datoranvändning behov stadigt förändras. Till exempel, om du är en modebutik, och du har en tid av efterfrågetoppar kommer upp-an slutet av säsongen försäljning, kanske, du kan dubbla eller tredubbla kraften i maskinen för en vecka eller två innan skalning tillbaka ner igen när trafiken återgår till det normala. Du kan öka kraften i din server genom att klicka med musen, men eftersom du faktureras på en pay-as-you-go, du betalar bara för de mer kraftfulla ”maskin” för den period då du faktiskt Använd den. Jämför det med dedikerad hosting: att få samma resultat, du skulle behöva förutse varje ökning av serverkraft som du kanske behöver investera i en mer kraftfull maskin i förväg, ge tid för att få den inrätta och testas, och bevara denna kraftfulla ny maskin som kör (till betydligt högre kostnad) även om din trafik återgår till lägre nivåer igen i framtiden.
Vilka är nackdelarna? Om du kör en småskalig webbplats som har mycket stadig eller helt förutsägbar trafik, kanske du hittar en molnserver är för dyrt och krävande. Om du inte behöver den flexibilitet, du är inte orolig för att dela en server med andras hemsidor, och du vill inte slösa tid övervaka resultatet för din server, kommer delad hosting förmodligen vara en bättre lösning för dig än moln hosting. Det viktiga att komma ihåg är att ”molnserver” är i huvudsak en marknadsföringsterm och inte en teknisk beskrivning eller förklaring; välskött, kan traditionell delad hosting ger dig många av fördelarna med moln hosting, men utan flexibilitet och självständighet.
Foton: Liquid Web Storm on Demand kan du ställa in ett moln server på bara några minuter, helt enkelt genom att markera några rutor. Varje aspekt av tjänsten är pay-as-you-go. Det är lätt att använda även om du har liten eller ingen erfarenhet av att starta eller hantera dedikerade servrar.

Cloud servrar eller virtuella servrar?

Hur gör molnservrar arbete? Hosting produkter som beskrivs som ”moln servrar” är i allmänhet virtuella skivor i stora, fysiska servrar som kör vad som kallas virtualiseringsprogramvara (de vanligaste typerna är VMware® och Xen® hypervisor för Linux och Microsoft Hyper-V ™ för Windows). Med andra ord, de är i själva verket ”virtuella servrar” (helt oberoende virtuella maskiner) som körs på en verklig, fysisk server. Hur är det skiljer sig från delad hosting? De virtuella servrar är väsentligen oberoende av varandra (även om de använder samma processorer och minne), så att du inte riskerar andras program eller webbsidor. Du har full root-åtkomst till din virtuella server (till skillnad från på delad hosting, där olika användares filer är helt enkelt underkataloger i en enda server som kör ett operativsystem) och din egen unika IP-adress (så, till skillnad från delad hosting, det finns ingen risk för din webbplats om andra människor värd ”tvivelaktiga” webbplatser på samma maskin), och du kan starta eller Reimage, som du önskar, du kan även köra helt olika operativsystem på samma fysiska server. Med tanke på webbhotell, är den största fördelen med att använda virtualisering minska antalet fysiska servrar de har att köpa och hantera: det är en mycket mer effektiv resursanvändning. Men som inte nödvändigtvis översätta till de kostnadsbesparingar som du kan förvänta dig eftersom supportkostnaderna kan vara högre och du kan fortfarande behöver flera programvarulicenser för varje virtuell server.

2021-12-02T17:13:14+00:00