Vad är molnet?

Vad är molnet? Vart ligger molnet? Dessa är frågor du förmodligen har hört eller frågat dig själv. Termen ”cloud computing” är överallt.

I enklaste form, cloud computing innebär lagra och komma åt data och program via Internet i stället för datorns hårddisk. Molnet är bara en metafor för Internet. Det går tillbaka till de dagar av flödesscheman och presentationer som skulle innebära den gigantiska server gård Internets infrastruktur som ingenting annat än en pösigt, vit cumulonimbus moln, acceptera anslutningar och dela ut information eftersom den flyter.

Vad cloud computing inte handlar om är din hårddisk. När du lagrar data på eller köra program från hårddisken, är det som kallas lokal lagring och databehandling. Allt du behöver är fysiskt nära dig, vilket innebär att komma åt dina data är snabbt och enkelt, för att en dator, eller andra i det lokala nätverket. Arbeta bort din hårddisk är hur datorindustrin fungerade i årtionden; en del skulle hävda att det är fortfarande överlägsen cloud computing, av skäl som jag ska förklara kort.

Molnet är inte heller om att ha en dedikerad Network Attached Storage (NAS) hårdvara eller server i bostad. Lagra data på ett hem- eller kontorsnätverket räknas inte som att utnyttja molnet. (Man kommer dock NAS låter dig fjärråtkomst saker via Internet, och det finns åtminstone en NAS som heter ”My Cloud,” bara för att hålla saker förvirrande.)

För att det ska betraktas som ”cloud computing” du behöver komma åt dina data eller dina program via Internet, eller åtminstone har att data synkroniseras med annan information via webben. I ett stort företag, kanske du vet allt som finns att veta om vad som finns på andra sidan av anslutningen; som en enskild användare, kan du aldrig ha någon aning om vad slags massiv databehandling som händer på den andra änden. Slutresultatet är detsamma: med en online-anslutning, kan cloud computing göras var som helst, när som helst.

2021-12-02T17:13:15+00:00